Menu
Light Twist

DMX-lichtsturing, hoe werkt het?

DMX

DMX512 is een communicatiebus die ontwikkeld is in 1986 door het USITT. Deze kan ingezet worden om individueel verschillende apparaten in de theater/lichttechniek aan te sturen. Je kan DMX aansturen door middel van een lichttafel met een reeks aan dimmers of eventueel meer gecompliceerde verlichting. Tegenwoordig zijn er verschillende softwareprogramma’s waarmee DMX door middel van een grafische omgeving geprogrammeerd kan worden. Het protocol werd ontwikkeld voor de theater-en podiumverlichting, omdat er behoefte was aan een standaard middel voor lichtaansturing.

Hoe stuur je verlichting aan met DMX?

Dit protocol heeft een snelheidsregelsysteem en kan in korte tijd maximaal 512 kanaalsignalen achter elkaar versturen. Dit wil zeggen dat er 512 dimmerkanalen aangestuurd kunnen worden met één DMX-kabel. Deze hebben allemaal een waarde tussen de 0 en 255. 0 staat dan voor een volledig gedimd kanaal en 255 staat voor een volledig ingeschakeld kanaal. Elk dimmerpack kan ingesteld worden naar adres waarop het moet reageren. Het apparaat dat het signaal ontvangt telt in waarde af na de zendpauze tot de juiste waarde, die correspondeert met het ingestelde adres, langskomt.

Je lichtsturing programmeren

Nu we weten wat DMX is en hoe je verlichting kan aansturen, is het handig om te weten hoe je je protocol kan programmeren. DMX heeft vaak twee soorten programma’s die in te stellen zijn: Scenes en chasers.

Een scene is een statisch programma, waarbij je meerdere parren programmeert onder één scene. In scene 1 is par 1 bijvoorbeeld groen en in scene 2 is par 1 bijvoorbeeld blauw.

Een chase programmeert de eerdergenoemde scenes in een specifieke reeks. Je stelt dan bijvoorbeeld in dat scene 2 na scene 1 komt. Je kan de chase zo programmeren dat je de tijd kan bepalen waarop je wisselt van scenes.

Het instellen van deze scene-en chaser sequenties is, zoals je misschien kunt bedenken, erg veel werk. Dit moet namelijk allemaal handmatig geprogrammeerd worden. Daarom zijn er tegenwoordig softwareprogramma’s waarin je dit gemakkelijker kunt programmeren. In een grafische omgeving kan er precies ingesteld worden welke stap in de chase op welk moment wordt weergegeven.

Kijk voor meer informatie over lichtsturing op: LightTwist.nl/lichtsturing

U wilt meer weten?

Neem direct contact op met Light Twist om de mogelijkheden voor uw project te bekijken. Of vraag direct een offerte aan!