Menu
Light Twist

Ledverlichting

Wat is LED?

Led staat voor Licht Emitterende Diode en is een elektronische halfgeleidercomponent. Led werd in 1962 uitgevonden en vrijwel alleen gebruikt als indicatorlampje bij een signaaloverdracht. Later werd ledverlichting door technologische ontwikkelingen verbeterd, waardoor het gebruikt kon worden als primaire lichtbron.

Hoe werkt ledverlichting?

Led werkt door het bewegen van elektronen door een halfgeleidermateriaal. Deze bestaat uit een png-overgang waarin een uitputtingszone ontstaat. De uitputtingszone geleid geen elektriciteit. Als de negatieve kant van de spanningsbron wordt aangesloten op het n-type materiaal en de positieve kant op het p-type materiaal, gaat er stroom lopen. Als een negatief elektron opnieuw gecombineerd wordt met een positief deeltje, verliest het elektron zijn energie als foton. Die fotonen vormen dan de lichtstraal van de led.

Een led bestaat uit een chip die het licht produceert. Bij nieuwe ledlampen is dit meestal COB LED. Oudere ledlampen hebben vaak meerdere chips met een vergrootglas. De koelribben zorgen ervoor dat de led niet warmer wordt dan ongeveer 40 graden Celsius.  

Voordelen van ledverlichting

Ledverlichting geeft heel veel voordelen ten opzichte van de gewone gloeilampen en hallogeen lampen. Led verbruikt bijvoorbeeld een stuk minder stroom, tot 90% minder. Ook is de levensduur van de lamp een stuk langer. De gemiddelde ledlamp heeft een levensduur van 15 tot 50 duizend branduren. Hierdoor is ledverlichting ook een stuk beter voor het milieu. Daarnaast is het materiaal wat gebruikt wordt minder schadelijk dan bij bijvoorbeeld gloeilampen. Ook worden ledlampen minder warm, wat risico op brand vermindert. Daarnaast zijn ledlampen in heel veel verschillende kleuren te verkrijgen.

LightTwist ledverlichting

LightTwist is expert in het maken van ledverlichting op maat. Voor iedere klant stellen wij een lichtplan op en brengen een advies uit. Met veel ervaring in de b2b sector kunnen wij ieder bedrijf voorzien van een speciaal lichtontwerp, wat past bij de stijl van het bedrijf. Door de honderden projecten die wij hebben gedaan voor evenementen, collega-lichtbedrijven, overheidsinstanties, theaters en nog veel meer hebben wij alle kennis in huis om voor jouw bedrijf de perfecte verlichting te organiseren. Voor meer informatie kan je hier terecht!

U wilt meer weten?

Neem direct contact op met Light Twist om de mogelijkheden voor uw project te bekijken. Of vraag direct een offerte aan!