Menu
Light Twist

Alles over lichtsturing software

Wat is DMX en wat is DALI?

DMX512 (Digital Multiplexing) werd origineel ontwikkeld voor evenementen als theaters en festivals. Met deze lichtsturing software kan men gemakkelijk meerdere armaturen besturen vanuit één bedieningspaneel. DMX512 is een communicatiebus. 512 staat voor het aantal kanalen die bediend kunnen worden. Ook kan je met dit systeem verschillende lichtscènes opslaan in de cue-list. Elk DMX-kanaal heeft een dimmer en het systeem kan kleur van de lampen aansturing, wat DALI niet kan.

Madrix DMX software

DALI (Digital Adressable Lighting Interface) is net als DMX een communicatiebus. Alleen heeft de DALI-lichtsturing software meer dan één bedieningspaneel nodig om verschillende lichten en armaturen aan te sturen. Het systeem is gedecentraliseerd en daarmee wordt elk bedieningspaneel individueel gecontroleerd om lichten aan te sturen. Een DALI-systeem heeft de mogelijkheid om 64 verschillende apparaten aan te sturen. Ook kan DALI verschillende lichtscènes opslaan in zijn geheugen.

Pharos lichtsturing software

Wat is het verschil tussen DMX en DALI-lichtsturing?

DMX is een gecentraliseerd systeem, terwijl DALI een gedecentraliseerd systeem is.

Een DMX-systeem kan tot 512 verschillende kanalen bedienen, terwijl DALI maximaal 64 kanalen kan aansturen.

DMX is in vergelijking met DALI een sneller snelheidsregelsysteem, omdat deze kanalen op een hogere frequentie worden bepaald.

Een DALI-systeem maakt automatische adressering mogelijk, terwijl DMX dit niet kan.

DALI is een eenvoudiger systeem, waardoor dit makkelijk te installeren is.

Conclusie

Afhankelijk van de gebruiksdoeleinden is er voor beide lichtsturing software-systemen iets te zeggen. Voor het gebruik in lichtshows en muziekevenementen is DMX512 de duidelijke winnaar. Dit systeem kan complete lichtscenes mappen en dit op een snelle manier uitvoeren. Het systeem kan 512 kanalen gebruiken, wat meer mogelijkheden geeft voor het aansturen van licht. Ook zijn alle kleuren aan te sturen via dit systeem. DALI is veel gebruikelijker in bijvoorbeeld kantoorpanden. Dit systeem is eenvoudiger te installeren en heeft tot 64 kanalen die niet individueel te besturen zijn. Voor kantoorpanden kan dit voordelig zijn, als overal dezelfde kleur nodig is.

U wilt meer weten?

Neem direct contact op met Light Twist om de mogelijkheden voor uw project te bekijken. Of vraag direct een offerte aan!